Nuttige informatie antwoorden op veelgestelde vragen

Homeland security sign at the airport Reizigers naar de VS moeten minimaal 72 uur voor vertrek on-line persoonlijke gegevens en paspoort informatie registreren bij het department of Homeland Security. Na het indienen van de aanvraag krijgt u een application number en meestal vrijwel meteen toestemming om naar de VS te vliegen. Niet meteen in de stress schieten als er een keer niet direct antwoord komt, dat gebeurt vaak. U moet in dat geval wel zelf weer terug naar de website gaan (de volgende dag) om de status te bekijken. U krijgt dus geen update per email of zo.

In het vliegtuig hoeft u hierdoor niet langer het groene formulier (EW95-form) in te vullen om een toeristenvisum aan te vragen. Belangrijk om te onthouden: de douane op het vliegveld bepaalt uiteindelijk of u wordt toegelaten tot de VS. De electronische registratie ESTA is dus wel verplicht, maar garandeert geen toegang tot de VS. De ESTA geeft alleen toestemming om naar de VS te vliegen. Sinds september 2010 is de ESTA registratie niet meer gratis, maar kost u $14 pp. Meer hierover leest u op de speciale ESTA pagina's van de Amerikaanse ambassade:
https://nl.usembassy.gov/visas/visa-waiver-program/

gate at the airport

Uw ESTA is twee jaar geldig, of zolang uw paspoort geldig is (whatever comes first). Indien u binnen twee jaar nogmaals naar de VS gaat, hoeft u op de ESTA website alleen uw nieuwe reisgegevens in te voeren.

Een belangrijke opmerking: er wordt nog altijd misbruik gemaakt van de onbekendheid van de ESTA registratie door bedrijven die aanbieden om namens u de aanvraag in te dienen. Uiteraard is dat tegen betaling. Wij adviseren u om daar niet op in te gaan. Het zal u niet schaden, maar het is volstrekt onnodig extra te betalen voor de aanvraag. U kunt dit zeer eenvoudig zelf doen. Belangrijk is daarom wel, dat u de juiste website kiest. Het adres voor uw ESTA aanvraag is https://esta.cbp.dhs.gov/

Hieronder is een aantal vragen samengebracht die ons met regelmaat worden gesteld. Met ons beste antwoord erop.
Uiteraard kan iedereen vragen stellen die hier niet bij staan. Neem daarvoor gerust contact met ons op.

Zijn er wilde dieren?

In de gebieden waar de tenten van ons staan, komen wilde dieren voor. De campings zijn echter allemaal druk bezocht en er staan vaak omheiningen omheen. Niet de plaats dus waar veel wild naar toe trekt. U zult wel veel eekhoorns, vogels en klein wild rond uw tent vinden. Coyotes en dergelijke grotere dieren brengen slechts zeer sporadisch een bezoek aan de camping. Beren op de camping hebben wij nog niet van gehoord.

Hoe veilig zijn de campings?

We hebben campings geselecteerd die voldoen aan onze eigen lijst met voorwaarden. Goede sanitair (en schoon), een zwembad, een kampwinkel, een receptie met voldoende bezetting, een speelgelegenheid voor kinderen en beveiliging waar nodig. De aanwezigheid van camping-personeel is al een veiligheidsfactor en speciaal in de buurt van de grote steden zijn alle campings voorzien van omheining en toegangscontrole.

Ik wil (een stuk van) Route66 rijden

Route66 als zodanig bestaat niet meer, het wegnummer is officieel niet meer in gebruik. Deze legendarische weg uit de jaren '20-'60 is inmiddels op veel plaatsen vervangen door snelwegen. De route liep van Chicago naar het zuiden en dan westwaarts tot in Santa Monica (Los Angeles). U kunt naar schatting nog 85% van de oorspronkelijke route rijden met een gewone personenauto. U heeft daarvoor wel speciale kaarten en beschrijvingen nodig om de weg te vinden. Op een uur afstand van de camping in Williams vindt u in Seligman een mogelijkheid een deel van de oorspronkelijke route te volgen tot aan Kingman. Dit is volgens intimi het best bewaarde en langste originele stuk Route66.

Kan ik vanaf jullie tent lodges Yellowstone NP bezoeken?

Yellowstone NP ligt te ver van onze tent lodge lokaties af om in een dagtrip te bezoeken. Maar het kan wel. Dan zorgen we ervoor, dat de reis eindigt in Salt Lake City. Dan is de reis eenvoudig te verlengen om Yellowstone te bezoeken. Dit National Park ligt op een dagreis afstand van Salt Lake City. Staat een bezoek aan dit National Park hoog op uw wensenlijst tijdens de reis naar de VS? In het programma van ons andere label America's Exclusive vindt u schitterende reizen naar Yellowstone.

Mijn kinderen willen ook in de huurauto rijden, kan dat?

Ja, dat kan, maar niet zonder meer. Als u met meerdere bestuurders wilt rijden, dan adviseren wij u graag op welke wijze u het beste de auto kunt huren. Als uw kinderen ouder zijn dan 21, maar jonger dan 25 en toch de auto willen besturen, dan bent u verplicht een under-aged verzekering af te sluiten. Met plezier vertellen wij u exact welke meerkosten dit in uw geval betekent.

Hoe werkt het met de stopborden?

Op veel plaatsen treft u stopborden aan. Als onder het bord een klein bordje hangt met "4-way stop" of "all-way stop", dan gelden speciale regels. U rijdt op tot aan de stopstreep en houdt ondertussen het andere verkeer in de gaten. Degene die als eerste tot stilstand komt, rijdt ook als eerste weer weg. Het first-come first-served principe. Amerikanen zijn hier erg scherp op. Dat betekent, dat als u twijfelt en blijft staan, het hele kruispunt stilstaat.

Klopt het dat je door rood mag rijden in Amerika?

Ja, dat klopt met een paar mitsen en maren. Officieel mag u rechtsaf slaan als het verkeerslicht rood is. U mag doorrijden als u eerst volledig tot stilstand komt (net als bij een stopbord), u het andere verkeer niet hindert en als u na de bocht op de rechterbaan kunt en gaat rijden. Uiteraard geldt dit alles niet als er het bord 'no turn on red' staat.

Amerikanen staan zeer beleefd in de rij, klopt dat?

Ja, dat klopt. U zult vaak zien dat er één rij staat, terwijl er meerdere loketten of kassa's open zijn. Op die manier wordt altijd degene die als eerste kwam ook als eerste geholpen. Vormt u een tweede rij, zoals wij in Nederland gewend zijn, dan wordt u dat hoogst-kwalijk genomen en het kan zelfs voorkomen dat u niet geholpen wordt door het personeel.

Wat kost de toegang tot de Nationale Parken?

De toegang tot één park varieert, maar is meestal zo'n $20 of $25 per voertuig. Wij adviseren om bij het eerste National Park een zogenaamde “America the Beautiful – National Parks and Federal Recreational Lands Pass” te kopen (wat eerder de “Golden Eagle Pass” heette). Deze kost $80, hetgeen ongeveer overeenkomt met de toegang tot 3 parken. Met deze Pass hebben alle inzittenden van uw auto toegang tot alles wat met National begint. De Pas is een jaar geldig.

Klopt het dat je koffer niet op slot mag?

Ja, dat klopt. Maar er is wel iets meer over te zeggen. De Travel Security Administration (TSA) stelt regels op voor de veiligheid van het vliegen naar en binnen de USA. Eén van de huidige regels is, dat de TSA altijd de inhoud van uw ruimbagage moet kunnen controleren. Om dat mogelijk te maken, mag uw ruimbagage niet zijn afgesloten. Wilt u uw koffer toch afsluiten, dan kunt u gebruik maken van een “Travel Sentry Approved” slot. Nieuwe koffers zijn soms voorzien van een dergelijk slot. Ook bestaan er kofferbanden die voorzien van een cijferslot èn goedgekeurd zijn door de TSA. In geval van controle kan de TSA de sloten van zo'n koffer of kofferband openen met een speciale sleutel en na inspectie weer sluiten. Als dat gebeurt, dan vindt u in uw koffer een briefje dat aangeeft dat uw koffer gecontroleerd is.

Kan ik naar beneden lopen in de Grand Canyon?

Ja en nee. Als u bedoelt 'kan ik een stuk naar beneden lopen' dan is het antwoord: ja en dat moet u ook vooral doen. Er zijn diverse wandelpaden naar beneden. Wij van America's Tent Lodges vinden de wandeling bij de Bright Angel Lodge de mooiste. Als u bedoelt 'kan ik helemaal naar beneden lopen", dan is het antwoord: nee niet zonder meer. De afstand tot aan de Colorado rivier en terug, is te groot voor één dag. Dat betekent bij de rivier overnachten en de volgende dag terug naar boven. U moet dan slapen op de Phantom Ranch, de enige mogelijke plaats hiervoor. Om daar te slapen, heeft u een permit nodig en deze worden per loting verdeeld, telkens 6 maanden vooruit. Via de website van de Grandcanyon op de www.nps.gov kunt u zich inschrijven voor de verloting.

Op welke leeftijd mag ik gokken in Las Vegas?

De minimale leeftijd om te mogen gokken in Las Vegas is 21 jaar. Alle excuses om dit op jongere leeftijd te mogen, zijn al eens gehoord en lopen op niets uit. Lees wat Vegas zelf hierover zegt.
Kinderen onder de 21 mogen door het casino lopen mits samen met een volwassene. Zij mogen niet stilstaan en beslist niet in de buurt komen van gokkasten of goktafels. Hierop wordt streng toezicht gehouden.

Hoelang moet mijn paspoort geldig zijn?

Er blijft veel onduidelijk over de geldigheidsduur van het paspoort.
Nederland staat op de lijst van de zogeheten 6-maanden-club. Dit zijn landen waarvoor het voldoende is dat uw paspoort nog geldig is tot het moment van de terugreis. Nog specifieker: het paspoort moet één dag langer geldig zijn dan uw terugreis begint, want u komt de volgende dag in Nederland aan.
De volledige lijst van de 6-maanden club kunt u hier downloaden.

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?

Nee. Ons Nederlandse rijbewijs volstaat voor de autohuur in de VS. Behalve als u de auto huurt in de staat Florida of in de staat Georgia. Daar moeten zowel de bestuurder als eventuele bijrijder(s) een internationaal rijbewijs kunnen tonen.

Wanneer moet ik mijn ESTA visum aanvragen?

Dit zijn eigenlijk twee vragen ineen. Over ESTA bestaat veel onduidelijkheid. Om te beginnen: het is geen visum. Het is een toestemming om naar de VS te vliegen. Zonder ESTA mag je het vliegtuig niet in. U kunt nog altijd een 'echt' visum aanvragen bij het Amerikaanse consulaat, maar dat is alleen nodig in specifieke gevallen. Normaal wordt het visum voor inwoners van west-europese landen toegekend door de douane op de luchthaven. Bovenaan deze pagina hebben we een apart stuk tekst besteed aan de ESTA. De ESTA moet uiterlijk 72 uur voor vertrek zijn aangevraagd. Aangezien de ESTA 2 jaar geldig is, adviseren wij pas kort voor vertrek deze aan te vragen. Dan kunt u maximaal gebruik maken van de houdbaarheidsdatum mocht u in de toekomst nogmaals naar de VS willen gaan.

Is mijn paspoortnummer een nul of een o?

De letter O en het cijfer 0 zijn zeer moeilijk van elkaar te onderscheiden. Om verwarring te voorkomen is daarom internationaal afgesproken dat een paspoort nummer nooit de letter O bevat, maar alleen het cijfer 0. Volgens ons was het nog slimmer geweest om beide karakters niet toe te staan, maar goed, dit is de regel.

Een paar frequente vragen over tickets en passagiers rechten

* Van een retourticket kunt u niet alleen de terugreis gebruiken: Als u geen gebruik maakt van de heenreis, dan wordt automatisch uw terugreis geannuleerd door de luchtvaartmaatschappij.
* U dient altijd in te stappen op de luchthaven van vertrek zoals u heeft geboekt: u kunt dus nooit halverwege instappen bij een luchthaven waar u een overstap maakt.
* Een luchtvaartmaatschappij heeft vervoersplicht. Dat wil zeggen, de verplichting om passagiers met geldige tickets en reisdocumenten te vervoeren van en naar bestemmingen zoals gereserveerd. In geval van vertraging of uitval van een vlucht is de maatschappij dus verplicht de passagier(s) op enige wijze, binnen redelijke termijn, op de plaats van bestemming te brengen.

Wanneer heb ik recht op compensatie als mijn vlucht vertraagd is?

Dit is een lastig onderwerp. Niet in de laatste plaats omdat er altijd veel emoties bij een sterk vertraagde vlucht spelen door gemiste vakantiedagen en dergelijke.
Op deze website staat alles uitstekend uitgelegd. De EU-Verordening 261/2004 schrijft voor hoe luchtvaartmaatschappijen hun klanten moeten compenseren en assisteren bij een overboeking, vertraging of annulering van vluchten vertrekkend uit EU landen.
De bescherming wordt uitgebreid tot passagiers die van een niet-EU land naar een EU land vertrekken, maar alleen als een communautaire luchtvaartonderneming de vlucht uitvoert.
Een communautaire luchtvaartonderneming is een maatschappij uit één van de landen van de Europese Gemeenschap. Een vlucht vanuit Amerika naar Europa met een Amerikaanse maatschappij zoals Delta, valt hier dus niet onder. Dezelfde vlucht uitgevoerd door KLM valt er wel onder.